Yılın ilk çeyreğinde konkordato başvuruları yüzde 172 artarken, iflas dosyaları da neredeyse iki katına çıktı. Uzmanlar, artan maliyetler ve düşen satışların şirketleri zorladığını vurgularken, KOBİ’ler için acil destek çağrısı yaptı.
Yüksek enflasyon, finansmana erişimde yaşanan zorluklar, daralan üretim hacmi ve istihdam kaybı gibi sorunlarla mücadele eden reel sektör için 2025’in ilk çeyreği de oldukça çetin geçti. Konkordato başvurularında yaşanan dikkat çekici artış, işletmelerin mali yapılarını korumakta zorlandığını gözler önüne serdi.
İLK ÇEYREKTE 583 KONKORDATO BAŞVURUSU
Yalnızca mart ayında 189 dosya için konkordato geçici mühlet kararı verildi. Böylece yılın ilk üç ayında toplam 583 konkordato dosyasına geçici mühlet tanınmış oldu. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 172’lik bir artışa işaret ediyor.
Konkordatolardaki artışa paralel olarak iflas kararlarında da yükseliş kaydedildi. 2024’ün ilk çeyreğinde 23 olan iflas dosyası sayısı, bu yılın aynı döneminde 43’e çıktı. Öte yandan, kesin mühlet verilen konkordato dosya sayısı da 107’den 390’a yükseldi.
KOBİ’LER İÇİN UYARI: “2025 ZOR GEÇECEK”
İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Başkanı İlker Önel, enflasyonla mücadelede izlenen sıkı para politikalarının reel sektörü derinden etkilediğini vurgulayarak, bu yılın özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) için zorlayıcı olacağını ifade etti.
Önel, KOBİ’lerin ayakta kalabilmesi için düşük faizli kredi desteklerinin hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, “İlk aşamada 250-300 bin TL aralığında, uygun maliyetli kredi paketleri sağlanmalı. Aksi takdirde konkordato başvurularında artış kaçınılmaz olacak” değerlendirmesinde bulundu.
“NİHAİ ÜRÜNLERDE YÜZDE 10’LUK FİYAT ARTIŞI BEKLENİYOR”
Önel ayrıca, şirketlerin operasyonel maliyetlerinde ciddi artış yaşandığını, buna karşılık satışlarda geçtiğimiz yıla göre yüzde 30’a varan düşüşler gözlendiğini kaydetti. Kira giderlerindeki yüksek oranlı artışlara, enerji maliyetlerindeki yükselişin de eklendiğini vurgulayan Önel, “TL’deki değer kaybı, ithalata dayalı üretim yapan firmalar için büyük bir yük oluşturuyor. Önümüzdeki süreçte nihai ürün fiyatlarında yüzde 10 seviyesinde bir artış yaşanması kaçınılmaz görünüyor” dedi.